Корисні поради
Четвер, 28 вересня 2017 14:55

Розшифрування ярликів на одязі

Усі ми прагнемо гарно виглядати та, купуючи новий одяг, хочемо, щоб він якомога довше зберігав свій первісний вигляд. Тому такий догляд за одягом як прання – невід’ємна процедура. Кожна річ містить позначки для прання у вигляді значків.

Напевно кожен з нас їх бачив, але що вони означають знають далеко не всі. Хтось за звичкою відрізає їх, хтось ні. Але ці ярлики, а точніше спеціальні зображення на них, для уважного споживача слугують посібником до того, як надовго зберегти ідеальний стан улюбленої речі та не зіпсувати її під час першого прання.

Для того щоб розуміти який саме догляд потрібен вашим речам, ми підготували розшифрування символів, які можна зустріти на ярликах. Вони швидко та доступно пояснять як правильно прати та сушити ту чи іншу деталь гардеробу, чи можна її віджимати та прасувати.

ПРАННЯ

можна прати
щадне прання
делікатне прання
прання заборонене
прати у воді при температурі, вказаній на символі
ручне прання
не віджимати

 

ВІДБІЛЮВАННЯ

можно відбілювати
можна відбілювати без застосування хлору
можна відбілювати без застосування хлору
не можна відбілювати

 

ЧИСТКА

суха чистка (хімчистка)
будь-який розчинник
окрім трихлоретилена
щадна чистка
лише м’які розчинники
щадна чистка
хімічна чистка заборонена

 

ПРАСУВАННЯ

можна прасувати
прасувати при низькій температурі до 110°С
прасувати при середній температурі до 150°С
прасувати при високій температурі до 200°С
не відпарювати
не прасувати

 

ВІДЖИМАННЯ

можна віджимати і сушити
щадне віджимання і сушка
делікатне віджимання і сушка
сушити при низькій температурі
сушити при середній температурі
сушити при високій температурі
не можна віджимати і сушити

 

СУШКА

можна сушити
сушити розкладеним
сушити вертикально
сушити розтягнутим горизонтально
сушити у затінку
не сушити
Понеділок, 25 вересня 2017 12:11

Принципи прання речей з вовни

 

Мабуть ні для кого не секрет, що речі з натуральних тканин дуже «примхливі» і потребують делікатного догляду. Для того щоб улюблений одяг залишався завжди як новий, достатньо дотримуватися простих, але дуже важливих правил догляду за ним.

Перш за все важливо пам’ятати, що речі з вовни неможна і немає потреби прати часто. Часте прання позбавляє вовну м’якості та призводить до її збивання. Достатньо вивісити улюблений светр на свіжому повітрі, і він знову приємно пахтітиме свіжістю. При цьому слід зауважити, що сонце та сухе повітря стоншують натуральну вовну і роблять її жорсткою.

Вовняні речі краще за все прати руками у великій кількості теплої води (не вище 30°С), оскільки пряжа дуже добре усмоктує воду. Використовувати слід спеціальні засоби для прання виробів з вовни. Відмінних результатів у цій справі допомагає досягти рідкий засіб «Белые паруса» для прання білизни з шовку, вовни та делікатних тканин. Його ефективна формула делікатно видаляє бруд, не пошкоджуючи при цьому волокна тканини, і що не менш важливо — його можна використовувати як для ручного, так і для машинного прання.

Коли на ручне прання не має сил і не вистачає часу, вовняну річ можна випрати у пральній машині, обравши для цього відповідний режим прання «Ручне прання», «Вовна» або «Делікатні тканини», в залежності від моделі вашої машини. Якщо у режимі, який ви обрали, передбачене автоматичне віджимання, вам слід відмовитися від нього. Просто розвісьте білизну над ванною і дайте воді збігти. Полоскати вовняні речі треба ретельніше ніж зазвичай, можна вибрати додаткове полоскання або запустити два цикли звичайного. Вода для полоскання має бути теплою, оскільки холодна вода може спричинити усадку речей.

Отже, підсумуємо:

— перемо рідко у великій кількості води;

— температура води не вище 30°С;

— полощімо довше і ретельніше ніж зазвичай;

— відмовляємося від автоматичного віджимання.

 

 

Понеділок, 25 вересня 2017 11:43

Історія прання

Сьогодні можна не перейматися проблемами прання. Все, що нам слід зробити, — визначитися із пральним порошком і навчитися сортувати білизну з урахуванням її кольору і типу тканини. Все інше зробить за нас наша пральна машина. Безперечно, так було не завжди. Перш ніж з’явилися автоматичні пральні машини людство прало руками або у пральних машинах активаторного типу. Останні, за мірками того часу, робили процес прання, полоскання і навіть віджимання білизни значно простішим, але хочеш, не хочеш вимагали участі людини. За часів наших бабусь та прабабусь розраховувати у цій справі доводилося виключно на власні сили, пральну дошку і праник, спеціальний дерев’яний валок з ручкою для вибивання білизни під час прання.

З кожним днем наше життя стає все більш комфортним завдяки появі нових, все більш ефективних технологій, миючих засобів і пристроїв. Але колись прання було однією з найбільш трудомістких робіт і тривало не один і навіть не два дні.

Наприклад, голландці у 1000-ні роки замочували білизну у лужному розчині і кислому молоці аж на 8 тижнів і вважалися експертами в питаннях прання.

В Середньовічній Англії в епоху Єлизавети І заможні англійці не поспішали прати свої речі і робили це не частіше одного разу в кілька місяців. Маючи великий гардероб, вони могли собі це дозволити. Коли збиралося багато брудної білизни, влаштовували так зване «Велике прання», на яке запрошували найманих прачок, і яке ставало цілою подією. Верстви населення з набагато меншими статками робили все власноруч, але ж ненабагато частіше ніж їхні багаті одноплемінники. Оскільки прання вимагало багато часу, вони не мали змоги влаштовувати його часто через завантаженість іншими повсякденними справами.

У ті часи чисту воду набирали з ручаїв та водойм і зберігали в цистернах. Оскільки для прання потрібна велика кількість води, куди простіше було прати біля води: на березі моря, ріки, ставка. Деякі речі достатньо було прополоскати у воді, інші мали плями і сліди від поту, і з ними роботи було набагато більше. Спочатку такий одяг кип’ятили у воді, щоб видалити масні плями і бруд, який глибоко в’ївся в тканину. Доки білизна була теплою її вибивали. Якщо у такий спосіб плями не вдавалося видалити, використовували луг, соду, галун, оцет або лимонну кислоту, а потім полоскали у чистій воді. Плями обробляли вдома перш ніж нести білизну до річки. Найважливішими компонентами доброго лугу були попіл і сеча. За допомогою такого розчину прекрасно видаляли масні плями і відбілювали білу білизну. Сушили білизну на сонці, вивішували на білизняній мотузці або розкладали на спеціальних газонах. Сонячні промінні і кисень, який виділяла трава, слугували природнім відбілювачем. Літом білизну залишали на траві до чотирьох тижнів, і вона ставала сліпучо білою. Час від часу її збризкували водою з невеликою кількістю лужного розчину, щоб не пересихала. Інший спосіб, який застосовували виключно на вовні та шовку, — випарювали змочену білизну над парами сірки. При її згорянні утворювався отруйний газ, діоксин сірки, тому процес випарювання проводили у спеціальних камерах.

Наприкінці 16-го та протягом 17-го сторіччя людство вчилося варити мило з тваринного жиру, гліцерину та жирових кислот.

У Вікторіанську епоху в 18-ом та на початку 19-го сторіччя одяг почали шити з вовни та шовку. Він мав накладні комірки та знімні манжети. З’явилася натільна білизна, яку надягали під одяг, захищаючи її у такий спосіб від поту. Завдяки таким дизайнерським рішенням достатньо довго можна було прати лише спідню білизну, комірки та манжети.

Може здаватися дивним, але принципи прання в різні часи та в різних куточках планети ненабагато відрізнялися один від одного. Шляхом спроб та помилок знаходилися нові рішення, винаходилися все більш досконалі машини.

 

 

Архів статей